Choď na obsah Choď na menu
 


Citanie Biblie - 2.tajomstvo radostne

30. 5. 2016

 Lukas 1/1-25

Úvod

1  Hoci sa už viacerí pokúšali vyrozprávať rad-radom udalosti, ktoré sa u nás stali,   2  ako nám to podali tí, čo boli od začiatku očitými svedkami a služobníkmi slova,   3  predsa som aj ja uznal za dobré dôkladne a sústavne prebádať všetko od začiatku a napísať ti, vznešený Teofil,   4  aby si poznal spoľahlivosť náuky, do ktorej ťa zasvätili.  

Zvestovanie narodenia Jána Krstiteľa

5  Za dní judského kráľa Herodesa žil istý kňaz menom Zachariáš z Abiášovej kňazskej triedy. Jeho manželka bola z Áronových dcér a volala sa Alžbeta.   6  Obaja boli spravodliví pred Bohom, bezúhonne si počínali podľa Pánových príkazov a ustanovení.   7  Nemali však deti, lebo Alžbeta bola neplodná a obaja boli už v pokročilom veku.   8  Raz, keď Zachariáš konal pred Bohom kňazskú službu podľa poriadku svojej triedy,   9  podľa obyčaje kňazskej služby pripadol na neho lós, aby vošiel do Pánovho chrámu a zapálil kadidlo.   10  Počas kadidlovej obety sa vonku modlilo veľké množstvo ľudu.   11  Zachariášovi sa zjavil Pánov anjel, ktorý stál po pravej strane kadidlového oltára.   12  Pri pohľade na neho sa Zachariáš preľakol a zmocnila sa ho hrôza.   13  Ale anjel mu povedal: Neboj sa, Zachariáš, tvoja prosba bola vypočutá. Tvoja manželka Alžbeta ti porodí syna a dáš mu meno Ján.   14  Budeš sa radovať a plesať, a mnohí sa potešia z jeho narodenia.   15  Veď bude veľký pred Pánom, nebude piť víno ani opojné nápoje a bude plný Ducha Svätého už v matkinom lone.   16  Mnohých z izraelských synov obráti k Pánovi, ich Bohu.   17  On sám pôjde pred ním v Eliášovom duchu a v jeho sile, aby obrátil srdcia otcov k deťom a neposlušných k múdrosti spravodlivých, a prichystal tak Pánovi pripravený ľud.   18  Zachariáš povedal anjelovi: Podľa čoho to poznám? Veď ja som starec a moja manželka je v pokročilom veku.   19  Anjel mu odpovedal: Ja som Gabriel, ktorý stojí pred Bohom, a má poslanie prehovoriť s tebou a odovzdať ti túto radostnú zvesť.   20  Hľa, onemieš a nebudeš schopný prehovoriť až do dňa, keď sa to stane, lebo si neuveril mojim slovám, ktoré sa splnia vo svojom čase.   21  Ľud čakal na Zachariáša a čudoval sa, že sa tak dlho zdržiava v chráme.   22  Keď však vyšiel, nebol už schopný k nim prehovoriť. A tak spoznali, že mal v chráme videnie; dával im len znamenia a zostal nemý.   23  Len čo sa skončili dni jeho kňazskej služby, odišiel domov.   24  Po týchto dňoch jeho manželka Alžbeta počala a skrývala sa päť mesiacov. Hovorila:   25  Toto mi urobil Pán v dňoch, keď milostivo zhliadol, aby ma zbavil hanby pred ľuďmi

Lukas 1/39-66

Mária na návšteve u Alžbety
39  V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do judského mesta v hornatom kraji.   40  Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.   41  Keď Alžbeta počula Máriin pozdrav, pohlo sa dieťa v jej lone a Alžbetu naplnil Duch Svätý.   42  Zvolala hlasno: Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho lona!   43  Ako to, že matka môjho Pána prichádza ku mne?   44  Hľa, len čo mi v ušiach zaznel tvoj pozdrav, od radosti sa pohlo dieťa v mojom lone.   45  Blahoslavená, ktorá uverila, lebo sa splní, čo jej oznámil Pán.  

Máriin chválospev

46  Vtedy Mária prehovorila: Velebí moja duša Pána   47  a môj duch zajasal v Bohu, mojom Spasiteľovi,   48  lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice. Hľa, odteraz ma budú blahoslaviť všetky pokolenia,   49  pretože veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, a sväté je jeho meno,   50  a jeho milosrdenstvo je z pokolenia na pokolenie s tými, čo sa ho boja.   51  Prejavil silu svojím ramenom; rozptýlil tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú;   52  mocnárov zosadil z trónov a povýšil ponížených.   53  Hladných nasýtil dobrotami a boháčov prepustil naprázdno.   54  Ujal sa Izraela, svojho služobníka, lebo pamätá na milosrdenstvo,   55  ako sľúbil našim otcom: Abrahámovi a jeho potomstvu naveky.   56  Mária zostala s Alžbetou asi tri mesiace a potom sa vrátila domov.  

Narodenie Jána Krstiteľa

57  Alžbete nadišiel čas pôrodu i porodila syna.   58  Keď jej známi a príbuzní počuli, že ju Pán obdaroval milosrdenstvom, radovali sa s ňou.   59  Na ôsmy deň prišli obrezať dieťa a chceli ho nazvať otcovým menom — Zachariáš.   60  Ale matka povedala: Nie, bude sa volať Ján.   61  Oni hovorili: Veď nemáš v rodine nikoho, kto by sa tak volal.   62  Obrátili sa na jeho otca, ako ho chce pomenovať.   63  On požiadal o tabuľku a napísal: Jeho meno je Ján. Všetci sa tomu čudovali.   64  Hneď sa mu otvorili ústa, rozviazal jazyk i prehovoril, a velebil Boha.   65  Vtedy sa všetkých susedov zmocnil strach a po celom hornatom judskom kraji sa rozprávalo o týchto udalostiach.   66  Všetci, čo to počuli, kládli si otázku: Čím len bude tento chlapček? Bola s ním totiž ruka Pánova.  

Lukas 1/67-80

Zachariášovo proroctvo

67  Jeho otec Zachariáš, naplnený Duchom Svätým, prorokoval takto:   68  Požehnaný Pán, Boh Izraela, lebo navštívil a vykúpil svoj ľud   69  a vzbudil nám mocného Spasiteľa v dome svojho služobníka Dávida,   70  ako oddávna hovoril ústami svojich prorokov,   71  že nás oslobodí od našich nepriateľov a z rúk všetkých, čo nás nenávidia.   72  Preukázal milosrdenstvo našim otcom a rozpamätal sa na svoju svätú zmluvu,   73  na prísahu, ktorou sa zaviazal nášmu otcovi Abrahámovi;   74  umožní nám, aby sme po vyslobodení z rúk nepriateľov slúžili mu bez strachu   75  vo svätosti a v spravodlivosti pred jeho tvárou po všetky naše dni.   76  A ty, chlapček, budeš sa volať prorokom Najvyššieho, lebo pôjdeš pred Pánom, aby si pripravil jeho cesty;   77  a dal poznať jeho ľudu spásu v odpustení hriechov  78  z hĺbky svojho milosrdenstva, vďaka ktorému nás navštívi Prichádzajúci z výsosti,   79  aby sa zjavil tým, čo sedia v tme a v tôni smrti, a upriamil naše kroky na cestu pokoja.   80  Chlapček rástol a mocnel na duchu. Žil na púšti až do dňa, keď verejne vystúpil pred Izraelom

 

---------------------------------------------------

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Za dni judskeho krala Herodesa

(J., 23. 3. 2021 21:57)

V case Zvestovania a vtelenia sa Slova Bozieho do lona Panny Marie v krajine vladol HERODES VELKY.
Od r.37 pred Kr. az do svojej smrti bol kralom Judey.

Jeho krutý spôsob vlády sa preniesol do biblickej tradície, ktorá mu prisudzuje vyvraždenie betlehemských kojencov.

Herodes Velky nebol zid. Jeho otec pochadzal z Idumey /juzne od Judy/,
a ziskal rimske obcianstvo, t.j. aj Herodes Velky bol Riman.
Konvertoval k judaizmu, ale zidia ho neprijimali. Bol silne ovplyvneny greckym helenizmom.
Preslavil sa druhou velkolepou prestavbou chramu, preto sa chram stal znamym ako Herodesov chram. Ten bol Rimanmi zniceny v r.70.Dodnes sa zachoval tzv.Zapadny mur.
Schpny vojvodca a administrator, ktory sa preslavil svojimi velkolepymi stavbami: okrem prestavby chramu, vybudoval vodovod v Jeruzaleme, pevnost Masada v jud.pusti, mesto Caesarea M. s velkym pristavom pri Stredozemnom mori a palac Herodium, nedaleko Jeruzalema /kde chcel byt aj pochovany/ a pevnost Antonia na chramovej hore v Jeruzaleme.
Takto mal dve sidla viediecke -Herodium a jeruzalemske- Antonia.
Dal stavat divadla, kolonady, aqadukty.
Bol spravcom orientalneho typu, svojim spravanim i zivotnym stylom.
Vystriedal 10 manzeliek a niektore dal sam odstranit.
Mal 15 dni od 6 z 10 manzeliek. Niektore z deti poslal na vychovu do Rima, obdrzali rimske vzdelanie.
Podla opisov pohrebnych obradov od zidovskeho
historika Jozefa Flavia putoval sprievod od Jericha do Herodia.
Herodesovo kralovstvo bolo po jeho smrti rozdelene medzi jeho synov:
Judea a Samariia: jeho syn Herodes Archelaus,
Galilea a Perea : jeho syn Herodes Antipas,
Iturea, Batanea, Abilen: jeho syn Filip.

Po navrate sv.rodiny z Egypta sa sv.Jozef obaval Archelaa,ktory vladol v Judy, bol znamy svojou krutostou.
Vnuk Herodesa Velkeho,
Herodes AGRIPPA, bol kralom v Judy /41-44/ , jeho otcom bol syn H.Velkeho:Aristobulus.
V skut.ap. je sprava o jeho nahlejs msrti, pretoze nevzdal Bohu slavu, v Cesarey.
Bol otcom Heroda Agrippu II., posledneho krala Herodesovej dynastie.
V skutkoch apostolov 12,1-23 sa spomina Herodes , bol to Herodes Agrippa,ktory prenasleodval novu cirkev, apostolov.

.. bola z Aronovych dcier. A volala sa Alzbeta.

(J., 23. 3. 2021 20:59)

Áron (hebrejsky אַהֲרֹן Aharon) bol starozákonný prorok a prvý židovský veľkňaz[1]. Pochádzal z pokolenia Léviho, bol starším bratom Mojžiša, jeho otec sa volal Amram, matka Jochabed a staršia sestra Mária (Miriam).[2]

Za dni judskeho krala Herodesa- HERODES ANTIPAS

(Jarka, 28. 10. 2020 22:39)

HERODES ANTIPAS bol druhym synom Herodesa Velkeho, judejskeho krala, ktory mal 4 synov.
Druhy syn Herodes Antipas sa stal tetrarchom v GALILEIl a v Perei. Hlavnym mestom v Galilei bol v tom case Sephoris, 8km od Nazareta. H.A. dal vybudovat mesto Tiberias pri Galilejskom jazere.
Zalubil sa do svojej svagriny, zeny jsvojho brata po otcovi. Vyhnal od seba svoju zenu a vzal si za zenu manzelku svojho brata po otcovi, Herodiadu.
Dal stat sv.Jana Krstitela,ktory mu toto manzelstvo vycital. O tejto smrti hovori nielen evanjelium, ale aj zidovsky historik Jozef Flavius.
Herodes Antipas sa v Novom zakone nazyva kral Herodes alebo tetrarcha.

Pilat posiela Jezisa pocas sudneho konania k Herodesovi A. Herodes sa v tom case nachadzal v jeruzaleme, a z pravneho hladiska zodpovedny za Jezisa, ktory bol Galiilajcan. Hreodes sa tesil, ze Jezis vykona pred nim zazrak. Ked Jezis na jeho vyzvu neodpovedal a mlcal, Herodes ho vysmial a poslal ho spat k Pilatovi. Odvetdy vraj Herodes a Pilat, ktori boli znepriateleni, sa stali priatelmi.
Na popud svojej nezakonnej manzelky Herodiady siel r.39 do Rima, aby od Kaligulu ziskal kralovsky titul. Pre namietky a ohovoaranie svojho svagra Herodesa Agrippu vsak bol Kaligulom vyhnany do juznej Galiley. Jeho uzemie potom ziskal Heodes Agrippa.






HERODES VELKY pred Kr.- 4 po Kr.
znamy ako Herodes velky, rimsky kral v Judejsku, tento titul mu udelil rimsky senat.
Dal zrenovovat druhy jeruzalemsky chram,
dal postavit pevnost MASADA v pusti, HERODIUM medzi Jeruzalemom a Betlehemom, hrobku patriarchov v Hebrone
dal vybudovat pristav CEZAREA MARITIMA pri Stredozemnom mori/Palestina/
Je znamy pre masaker betlehemskych neviniatok

Abijasova knazska trieda - Zacharias

(Jarka, 28. 10. 2020 22:05)

V knihe ... sa hovori, ze zidovski knazi su potomkovia Arona, Mojzisovho bbrata, prveho zidovskeho velknaza.
Aron mal 4 synov/NAEI/N. a E. zomreli skor ako zomrel Aron a iba Eleazar a Ithamar mali synov.
Kral David urcil jedneho potomka E. a jedneho potomka I., aby vytvorili knazsku triedu. A tak vzniklo 16 knazov z potomkov E. a 8 knazov z potomkov I., spolu 24 knazov, a znamenalo to tiez 24 knazskych tried.
Pocas biblickych sviatkov boli pritomni knazi zo vsetykch tried. Ich ulohou bolo vykonavanie obiet a udelovanie pozehnani.
Jednotlive rady boli zodpovedne za jednotlive tyzdne v roku - mimo sviatkov - mali ich rozdelene a potom dany knaz ostaval v chrame a slavil aj sobotu- SABAT.
ABIJAH - bola osma knazska trieda a aj v r.2020 maju knazi z tejto triedy rozdelene tyzdne pre sluzbu dvakrat do roka /dva tyzdne v roku/

Abijah bol potomkon Eleazara, syna Arona, hlava osmej z 24 knazskych tried, medzi ktore bolo zidovske knazstvo rozdelene za vlady krala Davida.

Zacharias je potomkom Abijasa.

sv.Zacharias

(Jarka, 28. 10. 2020 21:47)

Svätý Zachariáš (hebr. Boh si spomenul‎) je biblická postava, otec svätého Jána Krstiteľa.

Hoci je meno Zachariáš v Biblii veľmi frekventované - vyskytuje sa tam vyše dvadsať Zachariášov - v Novom zákone sa týmto menom označuje iba jediný muž. V Lukášovom evanjeliu bol Zachariáš potomkom Abijáša, ktorý bol zasa potomkom Mojžišovho brata Árona. Bol manželom Alžbety, ktorá tiež pochádzala z Áronovho rodu. Prvá kapitola tohto evanjelia je takmer celá venovaná jeho účinkovaniu.

Dramaticky vyznieva koniec jeho života. Podľa legendy ho zabil sám kráľ Herodes priamo v jeruzalemskom chráme, keď odmietol kráľovi prezradiť kde nájde Jána Krstiteľa. Jeho vyliata krv sa premenila na kameň. Alžbeta ho údajne prežila o štyridsať dní.

Ostatky svätého Zachariáša sa v roku 415 dostali do Konštantínopolu, kde mu bol zasvätený chrám. V Lateránskej bazilike sú uložené časti Zachariášovej hlavy.

Rímskokatolícka cirkev ho považuje za svätého a spolu s jeho manželkou ho oslavuje 5. novembra

Zidovski knazi pocnuc Aronom

(Jarka, 28. 10. 2020 21:42)

Kňazské požehnanie sú verše Numeri 6, 24-26:
„ Hospodin ďalej prehovoril k Mojžišovi: "Hovor k Áronovi a jeho synom: Budete žehnať synom Izraela týmito slovami:
»Nech Hospodin ti žehná a chráni ťa, nech Hospodin rozjasní nad tebou svoju tvár a je ti milostivý, nech Hospodin obráti k tebe svoju tvár a obdarí ťa pokojom.«

Tak vloží moje meno na Izraelca a já im požehnám."

Aron

(Jarka, 28. 10. 2020 21:35)

Kohen (hebr. כהן‎, pl. hebr. כהנים‎ kohanim) je židovský kňaz a potomok Áronov. Podľa biblickej tradície boli Áron a jeho potomkovia určení Bohom, aby vykonávali obetnú bohoslužbu najprv v stane stretávania a neskôr v jeruzalemskom Chráme, kde slúžili až do jeho zničenia.

Ustanovenie Áronových potomkov ako kňazov pre Izrael je zmienené v Exode. Áronovci a leviti mali prevziať zodpovednosť za službu Bohu po prvorodených, ktorí o svoje vyvolenie prišli kvôli hriechu uctievaniu zlatého teľaťa. Kohen tak v judaizme slúžil ako vykonávateľ niektorých Božích prikázaní a preto sa na neho vzťahovali zvláštne a prísne pravidlá ohľadne rituálnej čistoty a nečistoty (pozri nižšie). Kohen bol pred uvedením do svojho úradu pomazaný a spoločne s kráľom je v Biblii druhou postavou, ktorá je označovaná ako pomazaný - Mesiáš (כהן המשיח kohen ha-mašiach). Ďalšou významnou funkciou, udelenou Bohom kohenom, bolo poslanie žehnať Izraelu - toto kňazské požehnanie (ברכת כהנים, birkat kohanim) sa udržalo v židovskej liturgii až dodnes.

Desiatky a obživa kohenov
Kohenovi náleží desiatok - tzv. truma - z úrody a produktov Erec Jisra’el. Podľa Tóry neobdržali leviti a tým pádom ani kohanim žiadny diel krajiny izraelskej, miesto toho sa mali venovať službe v svätyni a byť živení z desiatkov prinášaných ostatným obyvateľstvom.

Kohanim sami boli živí z obetí, ktoré ľudia do Chrámu prinášali.

Aronova dcera - Alzbeta

(Jarka, 28. 10. 2020 21:27)

Aronova dcera Alzbeta

Áron (hebrejsky אַהֲרֹן Aharon) bol starozákonný prorok a prvý židovský veľkňaz.
Pochádzal z pokolenia Léviho, bol starším bratom Mojžiša, jeho otec sa volal Amram, matka Jochabed a staršia sestra Mária (Miriam).

Lévi je starozákonná biblická postava.
Jeho otcom bol Jakub a matkou Lia.[1] Lévi mal týchto synov: Gerson, Kaát a Merari.[2]

Mojžiš (po hebrejsky משה - Moše) bol najväčším prorokom judaizmu a pripisuje sa mu autorstvo piatich kníh Starého zákona.

Podľa Biblie pochádzal Mojžiš z pokolenia Lévi (Ex 2,1-10), ale vychovali ho na dvore faraóna..
V Novom zákone sa spolu s Eliášom zjavil pri premenení Ježiša na vrchu Tábor.

V životopise Árona možno vidět Boží péči, starostlivost, milosrdenství i spravedlnost. To, jak se Bůh zastává toho, koho povolal i to, že větší odpovědnost má ten, komu je od Boha více svěřeno. Zamyslím se nad tím, co bylo svěřeno mně a co ode mne Bůh očekává. Za co všechno jsem před ním zodpovědný a v těch věcech budu iniciativnější.
Bože, Tys povolal svatého velekněze Árona, aby s bratrem Mojžíšem vyvedl Tvůj lid z Egypta a jako velekněz přinášel oběti za hřích; na jeho přímluvu vzbuzuj v nás odpor ke hříchu a dej nám vytrvalost ve víře i lásce, abychom měli spolu s ním účast na Tvé slávě. Skrze Tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen