Choď na obsah Choď na menu
 


Ruzenec svetla

20. 2. 2015

KRST - prve tajomstvo ruzenca svetla

/KKC Clanok 10, bod I. a II./

Nas Pan spojil odpustenie hriechov s vierou a krstom /Mk16,15-16/

Krst je prva a hlavna sviatost na odpustenie hriechov

Zjednocuje nas s Kristom, ktory bol vydany za nase hriechy a vzkrieseny pre nase ospravedlnenie- aby

SME ZILI NOVYM ZIVOTOM./Rim 6,4/

978 KKC

Potrebne vsak bolo, aby cirkev mala moc odpustat hriechy aj inym sposobom vzhladom na ludsku slabost, pretoze nasledky dedicneho hriechu ostavaju a aj po krste je clovek k hriechu nachylny.Preto cirkvi boli zverene kluce od nebeskeho kralovstva, aby  s nimi mohli mohli knazi odpustit hriechy kazdemu clovekovi spachane po krste./Lk 24,47/

Pokrsteny sa preto  moze ocistit - ZMIERIT S BOHOM a s cirkvou - sviatostou pokania.

Krst je potrebny pre tych, co sa nenarodili druhy krat /znovuzrodenie/ a sviatost pokania je potrebna pre spasu vsetkych tych,ktori aj po krste padli opat do hriechov.

Apostoli a ich nastupcovia vykonavaju " sluzbu zmierenia"/ 2Kor 5,18/ tym, ze ohlasuju ludom odpustenie hriechov a tym, ze ludom udeluju odpustenie hriechov. krstom a sviatostou pokania/vdaka moci klucov,ktore dostali od Krista/

PRVY ZAZRAK - KANA- druhe tajomstvo ruzenca svetla

KKC 513 Katecheza ma podla okolnosti rozvinut cele bohatstvo Jezisovych tajomstiev...

KKC156 -159 o Viere a rozume

Dovodom viery nie je to, ze sa zjavene pravdy javia logickymi, pochopitelnymi a pravdivymi pre nas PRIRODZENY ROZUM. Verime pre AUTORITU sameho Boha, ktory sa zjavuje. Boh je neomylny.

Viera je ista a istejsia ako akekolvek ludske poznanie, lebo sa zaklada na BOZOM SLOVE, ktory klamat nemoze.

" Istota,ktora pochadza z BOZIEHO SVETLA je vacsia ako ta, ktora pochadza z prirodzeneho rozmu"/sv.Tomas Akv./

Patri k viere, ye veriaci ma HLBSIE POZNAVAT toho, v koho uveril.

A Duch svaty zdokonaluje vieru cloveka svojimi darmi,aby clovek lepsie chapal.

Ukon viery je SLOBODNY a DOBROVOLNY. Kristus pozyva k viere a k obrateniu, ale nikoho nenuti. Kristus vydal svedectvo pravde,al nechcel vieru nanutit tym,ktori mu odporovali. Ale Laska na kriyi pritahuje ludi k sebe.

Viera je nezasluzeny dar od Boha pre cloveka

KKC 547-550 Znamenia Bozieho Kralovstva

Jezis sprevadza svoje slova MOCNYMI CINMI, DIVMI a ZNAMENIAMI. Znamenia svedcia o tom, ze Ho poslal Otec. Vyzyvaju v Neho uverit. Nemaju za ciel ukojit zvedavost cloveka alebo tuzbu po preukazani magickej moci. Odpovedou na Jezisove znamenia, divy a mocne ciny- ZAZRAKY / je posilnenie viey, ale aj opak - obvinovanie,ze kona mocou zlych duchov.

PRVY ZAZRAK vykonal Jezis v Kani Galilejskej. NA PRIHOVOR SVOJEJ MATKY.{ Aj ked neprisiel este cas, kedy podla  vole Boha Otca zazraky mal konat}  KKC 1335: Znak vody premenenej na vino v Kane zvestuje hodinu Jezisovho oslavenia v nebi a na zemi. Naznacuje svadobnu hostinu v Otcovom kralovstve,kde veriaci budu pit NOVE VINO- Kristovu Krv.

Jezis konal zazraky pocas svojho zivota, ale nehlasla, ze po jeho nanebovstupeni zazraky uz nebudu. Boh aj dnes zasahuje a zjavuje svohu moc znameniami , divmi a mocnymi cinmi - priame zasahy su casto objektom posudenia o pravosti tychto udalosti cirkvou.

Okrem priamych zasahov z neba Duch svaty udeluje osobitne milosti, ktore svaty Pavol nazyva CHARIZMY. Ich cielom je spolocne dobro pre Cirkev a su v sluzbe lasky, ktora bujue cirkev. Medzi tieto patri aj DAR ZAZRAKOV.KKC 2003

HLASANIE BOZIEHO KRALOVSTVA - tretie tajomstvo Ruzenca svetla

KKC 541,

Ked Jana uvaznili, Jezis prisiel do Galiley a hlasal Bozie evanjeliu. Hovoril: NAPLNIL S CAS A PRBLIZILO SA BOZIE KRALOVSTVO. Kajajte sa a verte Evanjeliu. [Mk 1,15]

Volou Otca bolo, aby Jezis ZALOZIL NA ZEMI Bozie kralovstvo a KLristus Otcovu volu splnil.[ II.vat.koncil] - KKC 541

Otcova vola je POVZNIEST vsetkych ludi k UCASTI na Bozom zivote.

Cirkev na zemi je podla planu Boha Otca zarodkom a pociatkom Bozieho kralovstva na zemi.

Jezis Kristus zvolava ludi okolo seba svojim SLOVOM I svojimi  ZNAMENIAMI a MOCNYMI CINMI

Jezis Kristus uci o Bozom kralovstve . Vsteci ludia su povolani vstupit od Bozieho kralovstva. Toto mesiasske ohlasovanie je zverene najprv synom Izraela, vyvolenemu zidovskemu narodu, a po nanebovstupeni Krista bolo zverene apostolom a ich nastupcom.

Kralovsto patri CHUDOBNYM a MALICKYM. Do Kralovstva Bozieho pozyva Jezis aj HRIESNIKOV. Do Kralovstva Bozieho vola svojimi PODOBENSTVAMI.

PREMENENIE NA HORE TABOR - stvrte tajomstvo Ruzenca svetla.

KKC 554 / 556

Tajomna udalost Jezisovho premenenia na hore tabor a zjavenie Jeho SLAVY na vysokom vrchu v Galiley ma troch svedkov: vyvolenych apostolov Petra, Jakuba a Jana, ktorych Jezis na vrch Tabor vzal so sebou.

Odo dna , ako Peter vyznal, ze Jezis je Kristus, Syn ziveho Boha, zacal Jezis hovorit apostolom o svojom umuceni, ...Peter tuto predpoved odmieta a ostatni nechapu. V tom case sa uskutocnuje toto tajomstvo.

Jezis na hore Tabor ukazuje svoju bozsku slavu, a tak potvrdzuje Petrovo vyznanie.

Jezisova tvar a odev zaziaria OSLNUJUCIM SVETLOM a zjavuju sa Mojzis a Elias . Zahali ich OBLAK a hlas z neba vravi: TOTO JE MOJ VYVOLENY SYN, POCUVAJTE HO.[Lk 9,35].

JEZIS PRI POSLEDNEJ VECERI - TAJOMSTVO EUCHARISTIE - piate tajomstvo Ruzenca svetla

KKC 610/613

Dobrovolnu obetu svojho zivota, ktoru mal Jezis priniest, vecer pred nocou, v ktorom bol zradeny,  v predvecer svojho umucenia, spritomnuje a uskutocnuje EUCHARISTIA. Pacas svoje POSLEDNEJ VECERI s apostolmi ju Jezis USTANOVUJE[ bude navzdy pamiatkou jeho obety a nekrvavou obetou na oltari buducej cirkvi.

Jezis pri Poslednej veceri anticipuje KALICH NOVEJ ZMLUVY.

Jezis zahrna apostolov do svojej obety a ziada ich, aby ju stale prinasali. Tym ustanovuje svojich apostolov za KNAZOV NOVEJ ZMLUVY.

Slova pre eucharisticke tajomtvo:

TOTO je MOJE TELO, ktore sa DAVA za vas.

TOTO je MOJA KRV NOVEJ ZMLUVY, ktora sa VYLIEVA za vsetkych na odpustenie hriechov.