Choď na obsah Choď na menu
 


Doplnenie tajomstiev RR na Slovensku

24. 3. 2018

 

Biskupi Slovenska schválili doplnenie názvu
tajomstiev radostného ruženca

Bratislava 18. marca (TK KBS) Konferencia biskupov Slovenska (KBS) rozhodla, že k štvrtému a piatemu tajomstvu radostného ruženca sa pridá zmienka o sv. Jozefovi, ženíchovi Panny Márie. Návrh doplniť názov tajomstva o túto zmienku podala Teologická komisia KBS. Biskupi Slovenska ho schválili na svojom 80. plenárnom zasadnutí v Melčiciach, práve pred blížiacim sa sviatkom svätého Jozefa.

Svätý Jozef, ženích Panny Márie, bol podľa Svätého písma prítomný pri obetovaní dieťaťa Ježiša chráme, a tiež pri nájdení 12-ročného Ježiša po sviatkoch v Jeruzaleme. Doplnené znenie tajomstiev, ktoré plnšie vystihuje obsah biblických udalostí, je takéto: "Ježiš, ktorého si, Panna, so svätým Jozefom v chráme obetovala; Ježiš, ktorého si, Panna, so svätým Jozefom v chráme našla."

Zámerom pridania zmienky o svätom Jozefovi je okrem iného snaha o prehĺbenie úcty k pestúnovi Božieho Syna. Evanjelium hovorí o svätom Jozefovi ako o spravodlivom ochrancovi Svätej rodiny. Ochrana rodín, ktorá je mimoriadne aktuálna aj v dnešnej dobe, patrila k podnetom na doplnenie názvu ružencových tajomstiev. Toto doplnenie tiež možno vnímať ako jedno z ovocí nedávno uplynulého roku Sedembolestnej Panny Márie.

Doplnenie názvu ružencových tajomstiev nasleduje po tom, ako sa meno svätého Jozefa v roku 2013 dostalo do všetkých eucharistických modlitieb. Táto zmena bola vtedy odpoveďou na mnohé písomné výzvy z celého sveta, ktorým chcel vyhovieť už Benedikt XVI., a schválil ich jeho nástupca - pápež František.

Ruženec predstavuje rozjímavú modlitbu nad najdôležitejšími udalosťami spásy, teda udalosťami súvisiacimi so životom, smrťou a zmŕtvychvstaním Božieho Syna Ježiša Krista, ktorého matkou sa stala Panna Mária a pestúnom jej ženích, svätý Jozef.

Text zverejneny na internetovej stranke TK KBS (tkkbs.sk)
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=2015031803