Choď na obsah Choď na menu
 


Tretie tajomstvo

3. 6. 2010

   

JEZIS,

ktory bol pre nas trnim korunovany

 

 

  

Vojaci uplietli z tŕnia korunu, položili mu ju na hlavu a odeli ho do purpurového plášťa.  Prichádzali k nemu a hovorili: "Buď pozdravený, židovský kráľ!" A bili ho po tvári. Pilát znova vyšiel a povedal im: "Pozrite, privádzam vám ho von, aby ste vedeli, že na ňom nijakú vinu nenachádzam." Ježiš vyšiel von s tŕňovou korunou a v purpurovom plášti. Pilát im povedal: "Hľa, človek!" /Jan 19,2-5/

VYSMIDrei der vier Evangelien berichten, dass Jesus von Nazaret von römischen Soldaten ein Kranz aus Dornen aufgesetzt wurde (Mt 27,29 EU, Mk 15,17 EU und Joh 19,2 EU). Zusammen mit einem Schilfrohr als Zepter und einem roten Umhang statteten ihn die Soldaten zum Hohn (Verspottung Christi) mit „königlichen“ Symbolen aus, während sie ihn misshandelten und verspotteten (Mt 27,27–31 EU, Mk 15,16–20 EU Joh 19,2–3 EU).EVANIE JEZISA

 

In der Regel ist eine Krone eine Auszeichnung vor Dritten und ist Ausdruck von Macht und Würde sowie Symbol der Herrschaft des Trägers. Im Unterschied hierzu wurde die Dornenkrone von den Soldaten in ihr Gegenteil verkehrt und so als Instrument der Herabsetzung, Verspottung und Schande genutzt.

Im Christentum wiederum findet eine Umdeutung statt. In ihm wird die Dornenkrone so zum wichtigen Element der Passion und so zum Ausdruck des Leidens von Jesus Christus

Pilat predvadza Jezisa zakrvaveneho, umuceneho bicovanim a s trnovou kornou na hlave v prurpurovom plasti pred dav, v ktorom vrie NENAVIST. Jezis bol vysmechom toho, cim mal byt: KRAL IZRAELA.

To je KRAL NEBA A ZEME vysmiaty a ponizeny clovekom. 

Zidia urobili z Jezisa Krala na vysmech. Do ruky mu dali trstinovu palicu. Vojaci ho kricia na neho a vysmievaju: " Pozdraveny bud, zidovsky kral"

Jezis znasa slovne urazky, vysmech, i fyzicke ublizovanie. Ti,co mu sposobuju tieto nesmierne bolesti, su v srkach Satana.

Nesmierne ponizenie, bolesti,o akych nebolo este pocut.

Je to BLAZNOVSTVO,ked clovek vidi svoju vinu, ale nikdy za nu nezaplati. Ked prijme dobrodenie, ale nikdy sa za to nepodakuje. nKed pred ocami ma najvyssie dobro, ale to iste dobro ,ktore ma pred ocami, znevazi a odmietne ho. Je blaznovstvom, ke clovek dava zivot a ide v ustrety vecnej smrti.

Jezis, nevinny BARANOK, pri vsetkycom tomto utrpenim, NEOTVORIL USTA.

Ale ani tu pri trnim korunovani sa hnev  zidov nedal upokojit.

Pilat si myslel, ze taky zalostivy pohlad na Jezisa, pohne srdciami. Preto je tu v sudnej sieni, aby vsetci Jezisa videli, ze je to len taky Kral zdanlivy, nie naozajstny. A Pilat vola k zidovskemu ludu:

ECCO,HOMO!

HLA, CLOVEK!

Mysli si, nemate sa teraz uz coho bat. Nevidim na nom nic, co zasluhuje smrt.

Ale nenavist Zidov je velka a kricia: Na kriz s nim! Na kriz s nim!"

Klaniame sa ti Jezis v tejto podobe, a vyznavame Ta, ako praveho Bohocloveka. Klaniame sa ti nevinny Jezis!

Ked ale zidia na Pilata naliehaju, povie: Tak si ho vezmite a ukrizujte ho. Ja na nom ziadnej viny nevidim.

http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=47&kapitola=27 

http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=48&kapitola=15

Matus 27

26 Vtedy im prepustil Barabáša; Ježiša však dal zbičovať a vydal ho, aby ho ukrižovali.

ECCE HOMO kostol na VIA DOLOROSA v Jeruzaleme je dnes miestom, kde udajne  Pilat vyriekol slova " HLA,CLOVEK" . Je sucastou konventu sestier Siona. Klenba mala by byt castou brany do Herodesovej pevnosti Antonia, kde sa mal konat sudny proces pred Pilatom. Tradicia hovori, ze pod touto klenbou  Pilat vyriekol spomenute slova.

Archeologicke skumania vsak dokazuju, ze tato klenba bola sucastou brany, s ktoru dal postavit Hadrian a bola vchodom do vychodneho Fora casti AELIA CAPITOLINA. Hadrian tiez postavil chram bohyni Venusy,ktory stal na tom mieste, kde je dnes vybudovany CHRAM BOZIEHO HROBU.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Katechizmus - Respektovanie ludskej osoby

(Jarka, 6. 12. 2012 23:09)

1933 Kristovo ucenie ide tak daleko, ze vyzaduje odpustenie urazok. Rozsiruje prikazanie lasky, ktore je prikladom noveho, evanjelioveho zakona, AJ NA VSETKYCH NEPRIATELOV.
/ Matus 5,43-44/.
Oslobodenie v duchu evanjelia je nezlucitelne s nenavistou k nepriatelom ako ludskej osobe, nie vsak s nenavistou k zlu, ktore ako nepriatel pacha.

Katechizmus - Respektovanie ludskej osoby

(Jarka, 6. 12. 2012 23:08)


Katechizmus
(Jarka, 6. 12. 2012 23:01)

1929 Osoba predstavuje konecny ciel spolocnosti, spolocnost je zamerana na osobu.
1930 Respektovanie ludskej osoby zahrna v sebe respektovanie prav, ktore vyplyvaju z jej dostojnosti ako stvorenia.Su zakladom moralnej opravnenosti kazdej autority. Spolocnost,ktora ich zosmiesnuej alebo ich odmieta uznat vo svojom pozitivnom zakonodarstve, podkopava vlastnu moralnu opravnenost.... Je ulohou cirkvi pripominat ludom dobrej vole prava ludskej osoby...

Katechizmus - Respektovanie ludskej osoby

(Jarka, 6. 12. 2012 23:07)

1932 Povinnost stat sa bliznym druhemu a aktivne mu sluzit sa stava tym naliehavejsou, cim vacsia je nudza druheho, a to v akomkolvek ohlade.
" Cokolvek ste urobili jednemu z tychto mojich najmensich bratov,mne ste urobili." / Matus 25,40/

HLAVA KRISTOVA

(Jarka, 6. 12. 2012 22:46)

Nas Spasitel, nasa HLAVA- ukrutne umuceny.
Nie je nam dovolene , aby sme nasim bliznym sposobovali utrpenie a bolesti.Naopak, mali by sme pomahat a bojovat za ich spasu. To je udel priatelov Boha.
To je ucast na Bozej milosti a slave.